Daling geregistreerd partnerschappen, aantal huwelijken nam vorig jaar toe

Geregistreerd partnerschap, trouwen

In 2023 bestaat het geregistreerd partnerschap 25 jaar. Sinds de invoering is deze vorm van verbintenis populairder geworden, vooral onder stellen van verschillend geslacht. Het aantal partnerschapssluitingen steeg vanaf 2001 bijna elk jaar, vooral sinds 2014. In 2022 was er voor het eerst weer een afname. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Minder geregistreerd partnerschappen, meer huwelijken

In 2022 werden ruim 24 duizend partnerschappen gesloten, zo’n 2.000 minder dan het jaar ervoor. Daar staat tegenover dat het aantal huwelijken vorig jaar wel toenam. In 2022 stapten 69.600 stellen in het huwelijksbootje, tegenover 56.400 stellen in 2021.

De stijging is waarschijnlijk een gevolg van het einde van de coronapandemie, waardoor veel stellen hun huwelijk uitstelden of kozen voor een partnerschap. Het aantal geregistreerd partnerschappen nam gedurende de coronajaren wel toe.

Steeds meer heterostellen kiezen voor partnerschap

Het geregistreerd partnerschap werd in 1998 geïntroduceerd, vooral om het ook voor paren van gelijk geslacht mogelijk te maken om hun relatie formeel vast te leggen. In het eerste jaar sloten 3 duizend paren van gelijk geslacht een geregistreerd partnerschap: 1,7 duizend mannenparen en 1,3 duizend vrouwenparen. In de jaren daarna namen deze aantallen af. Sinds 2001, toen stellen van gelijk geslacht voor het eerst mochten trouwen, kiest de meerderheid voor het huwelijk.

Ook heteroparen kozen in het eerste jaar al voor het geregistreerd partnerschap, al waren zij toen nog in de minderheid. In de loop van de jaren hebben heteroparen meer belangstelling gekregen voor deze vorm van verbintenis.

Stellen steeds jonger bij partnerschapssluiting

Aanvankelijk waren paren die voor een geregistreerd partnerschap kozen gemiddeld ouder dan paren die trouwden. Inmiddels verschilt de gemiddelde leeftijd nog nauwelijks, en zijn mensen die een partnerschap sluiten zelfs iets jonger. Sinds 1998 nam de gemiddelde leeftijd van mensen bij een partnerschapssluiting af, terwijl die van mensen die trouwden juist verder toenam.

Partnerschap gaat vaker gepaard met belangrijke gebeurtenis

Geregistreerd partners lijken hun relatie zakelijker te benaderen dan mensen die trouwen. Zo vinden huwelijken relatief vaak plaats op vrijdagen in de lente en nazomer. Voor partnerschappen is maandag de populairste dag, en ze worden gedurende het hele jaar gesloten. Ook gaat het partnerschap vaker dan een huwelijk gepaard met een andere belangrijke gebeurtenis, zoals een verhuizing of het krijgen van een kind. Zo kreeg 53 procent van de stellen die de afgelopen jaren een partnerschap sloten, binnen een jaar een kind en/of verhuisde. Bij getrouwde stellen was dit 32 procent.

Daling geregistreerd partnerschappen, aantal huwelijken nam vorig jaar toe
Schuiven naar boven
Call Now Button